Jun 22 2017

Преместих блога в Google Cloud

Category: Dev,WebLucho @ 17:45

Преди 8 години, когато създадох този блог, избрах сравнително най-евтиния и качествен споделен хостинг, който се предлага от българска фирма. Тогава цената беше около 40 лева на година, като от тогава всяка година тя расте. В днешно време фирмите, които предлагат хостинг в България изглеждат по-малко, но по-големи и вероятно с по-добро качество на услугата. Цената съответно варира, но най-скромният план на месец излиза по около 8-9 лева ($5), а за година около 100+ лева.

Това ме подтикна да разгледам други хостинг опции и също така cloud платформи, които предлагат виртуални машини. Оказва се, че най-минималната конфигурация, която може да се наеме от Google Cloud излиза около $5 на месец (прогнозна цена) и включва 20% от едно ядро с опцията да се използва цялото ядро в кратък интервал, 0.6 GB оперативна памет и твърд диск до 30GB. Цената е еквивалентна на споделения хостинг, но параметрите на услугата са много различни.

  1. Хостингът има набор от полезен софтуер с графичен интерфейс, който позволява по-лесното му управление. От друга страна виртуалната машина има шел и няма никакви ограничения в това какво може да се инсталира на нея, което понякога е сериозен минус на хостинг решенията.
  2. Софтуерът и хардуерът на хостинг решението се поддържа от фирмата, от която е нает, докато в cloud платформите инсталирането, конфигурацията и обновлението на софтуера е персонална отговорност.
  3. Фирмите, които предлагат споделен хостинг рядко уточняват какви системни ресурси разполага наетият при тях хостинг, за това е трудно да се направи сравнение с виртуалната машина със споделено процесорно време и 0.6GB RAM. Ако приложенията, които ще вървят не консумират повече от ресурсите, които виртуалната машина предлага, тогава едва ли има видима разлика за крайния потребител в това отношение.
  4. Редовното създаването на backup на файловата система и/или базата данни е включена услуга в плана на споделения хостинг, докато при cloud платформите може да е отговорност на потребителя или да се таксува допълнително.

Моят блог и приложенията, които вървят на текущия ми хостинг не са популярни и заемат малко ресурси, което наклони везната в полза на наета виртуална машина в Google Cloud. Преместването отне около ден, като най-трудно беше инсталирането на WordPress и плъгините му, тъй като реших да направя нова инсталация, защото старата wordpress инсталация на хостинга беше компроментирана преди време. Като бонус към миграцитя реших да инсталирам и безплатен TLS сертификат чрез https://letsencrypt.org/, което май е платена опция при споделния хостинг.

Free Tier Google Cloud VM

Free Tier Google Cloud VM

Google Cloud предлага $300 безплатен кредит в рамиките на 12 месеца, за да може новите потребители да тестват платформата им. Това беше и сериозна причина да опитам техните услуги, като текущата конфигурация е споделено процесорно време на едно ядро (50%), 1.7GB RAM, 15GB SSD за прогнозна цена от $15 на месец. След изтичането на периода мога да мигрирам машината към по-скромния вариант, който излиза около $5 на месец. От март месец Google имат и нова “Free Tier” оферта, която позволява наем на най-ниския им клас виртуална машина вместо за $5 за 0!  Единственият недостатък е че виртуалната машина трябва да се намира в data center в САЩ, вместо в Европа и да използва твърд диск вместо SSD (иначе се заплаща). Тук има повече по темата: https://news.ycombinator.com/item?id=13832519

Възможно е след година да преместя инсталацията в нисък клас виртуална машина (безплатна), защото все пак този блог не е особено оживено място и може би ще се справи с минимални ресурси 😉

Leave a Reply