Feb 19 2011

Stuttgart 21

Category: НеБългарияLucho @ 21:45

Нещото, което най-много ме изненада като пристигнах в Щутгарт бе един протест… доста дълъг и случващ се всеки понеделник.

Хората недоволстват от плановете за построяване на нова гара – Stuttgart 21. Малко е дълго и сложно да обяснявам, защо и какво не им харесва (а и аз не съм много наясно), но самата идея че хиляди хора излизат на улицата за да протестират всеки понеделник е доста сюреалистична… поне за мен.

Горе долу се оказва, че колкото пъти сляза до центъра на Щутгарт, толкова пъти има протести. Доста шантави, но и доста ефективни след като на брошура прокламираща проекта за новата гара пише – “Вярно е, че много граждани против Stuttgart 21 излязоха на улицата…”.

За проекта се е заговорило още през 1994, но според мен тази гара никога няма да бъде построенна. Не и след такъв яростен отпор от жителите на Щутгарт.

Жалко, защото според писанията на защитниците на проекта, новата гара би намалила времето за пътуване между Щутгарт и други градове на половина.

Tags: ,

2 Responses to “Stuttgart 21”

  1. Miro Paskov says:

    От време на време като гледам tagesschau.de много им се чудя на тези протести 🙂

    Май искат да построят гара на две нива но ще заминат дръвчета и ще струва бая пари. И доста хора смятат, че е ненужно и могат за друго да ги дадат тези пари.

    Да им имам проблемите 🙂

  2. Lucho says:

    Да, точно 😀

Leave a Reply