Feb 27 2011

Хранителновкусовата промишленост

Category: НеБългарияLucho @ 15:30

Малко съм натоварен тая седмица, та нямам интересна тема за писане… следната статия ще е основно за бира и кисело мляко 😀

Живея до магазин от веригата Кауфланд и интересното при него е че 50% от първия етаж на магазина е за напитки – безалкохолни и алкохолни. Безалкохолните ги оставяме настрана, при алкохолните едната половина са вина, а другата половина бира. Оставяме вината на страна – те не са интересни, от бирата има един куп марки и видове и повечето от тях още не съм опитал, но за момента безспорен победител е високоалкохолният вид бира Hefeweizen. От всички хефевайцени, които съм имал привилегията да опитам най-добрата е тази:

А наливна е даже още по-пивка. Принципно не пия бира често, но тук бирата е на next level в еволюцията на бирите и ми харесва доста. Може би една от причините за това е, че Хефевайцените са с 5%+ алкохол, та крайният ефект е горе-долу все едно да пиеш бира с водка 😀 (преувеличавам малко).

Цената на бутилка нормална бира 0.5л е между 0.35 и 0.69 евро. Двулитрови пластмасови бутилки с бира тук не се продават.

Да се спрем сега на по-интересната тема – киселото мляко 😛

Киселото мляко тук наистина е кисело, или поне е по-кисело от млеката в българските магазини (даже и от тези по БДС). За сметка на това не е гъсто като нашето и има вкус и консистенция като на някакъв странен крем. Слаба работа като цяло, освен когато не е смесено с плодове – тогава става за ядене (плодово мляко като на данон примерно, нищо особено). Цената на чист йогурт 500гр. е ~1 евро, което несъмнено е по-скъпо от БГ. Цената на прясно мляко 3.5%, 1л. е 0.56-0,9 евро, което пък е по-евтино от БГ. Странно.

За финал искам да кажа и 2-3 думи за Пепси, което специално си купих, за да проверя дали има по-хубав вкус от българския вариант. Не – няма, същата боза си е и на същата цена като в БГ.

Следващата седмица ще измисля нещо по-интересно – обещавам 🙂

Tags: , ,

Leave a Reply