Aug 01 2010

ScreenShootMe на 1 година

Category: Dev,HTML5,Web,НонсенсLucho @ 23:25

Преди около година сътворих едно малко уеб-туулче, което да позволява бързо качване на скрийншот в мрежата – ScreenShootMe. Очакванията ми да стана свръх богат и да задмина Facebook по потребители не се сбъднаха, но и първоначалната ми идея никога не е била тази, де. Подбудите да го създам тогава бяха, че такъв инструмент ми е нужен и има смисъл от него. Виждам смисъл в него и сега – 1 година по-късно. Първата му версия беше функционална – имаше това което исках, но нямаше това, което искаха останалите хора – хубав вид. За това докато пътувах в автобуса от Созопол към София с изтощена батерия на телефона и празен поглед забит в хоризонта, реших да подобря творението си – да го направя “красиво”. И не просто реших, ами помислих сериозно какво искам, помислих за всеки детайл, за цветове, разположение – за всичко. Когато се прибрах веднага започнах работа по него и след 4-5 дни бях завършил всичко, което ми се въртеше в главата докато пътувах в автобуса. Всички промени касаят клиентската част – нищо по сървърната част или в Applet-а не е пипано, което беше и първоначалната идея – все пак е само фейслифтинг.

Ето и списък с промените:

 • Разположението – меню с всички бутони и контроли в ляво, до менюто е платното, а под тях е информативен текст.
 • Менюто се дели на 4 части – бутони с основни функции, бутон и контроли за crop, бутон и контроли за рисуване върху платното (избор на дебелина и цвят на четката), поле за въвеждане на специфичен ключ (ключа се ползва в URL-a с изображението).
 • Информативния текст се дели да две паралелни колони, като в лявата има информация за функциите на уеб-туулчето, а в дясната има текст с общо предназначение.
 • Състоянието на кенвъса по подразбиране трябва да има рекламен вид – да казва колко е лесно и полезно туулчето.
 • Цветовете: Тъмно синьо, жълто, оранжево и бяло (за текста). Топлите и студени цветове, някак си противно на логиката, си паснаха. Тъмно синьото и бялото бяха първите два избрани цвят, които да си призная, разбрах че си пасват благодарение на това лого – http://screenshoot.me/7r04fQ . За оранжавото знаех, че е енергичен цвят, а за жълтото че прави много добър контраст с черно и тъмни цветове (освен това ми е любим). И така от цялата каша се роди една палитра, която е ЕДИНСТВЕНАТА свястна палитра, която някога съм подбирал.
 • Бутоните и контролите представляват Canvas елементи и са изцяло генерирани от Javascript. Един ден ще бъдат заменени от HTML5 Web Forms.
 • Наех домейн за уеб-туулчето – screenshoot.me
 • Donation бутонче – домейнът струва пари 😛
 • Футър
 • Undo – в случай, че нещо се обърка тотално.

Това “разкрасяване” за пореден път подтвърди мнението ми, че хубавията дизайн се постига много по-трудно отколкото самата функционалност. Дано поне да си е заслужавало труда  и парите за домейн и да привлече повече потребители 😉

Tags: , , , ,

5 Responses to “ScreenShootMe на 1 година”

 1. Спорт says:

  Много добро и удобно приложение, единствения проблем според мен е че изисква инсталиране на java, което според мен ограничава много потребители, за мен лично не е проблем, но ако може да се реализира чрез flash или javascrit ще е много по-добре. 🙂

 2. Lucho says:

  Да, напълно сте прав.
  За съжаление когато правих проучване по какъв начин да реализирам ScreenShootMe установих, че само с Javascript неможе да се реализира, а пък с Flash е доста съмнително да се получи също (а и да си призная нямам опит с Flash). За това се спрях на Java Applet, макар и да ми беше ясно, че това ще стесни много аудиторията.
  Все пак всичко започна по-скоро като prove of concept с идея да се създаде аналогична функционалност като тази, която един куп компютърни програмки предлагат, но без да има нужда да се инсталира какъвто и да е софтуер… освен Java.

  И все пак, винаги ми се е струвало, че след като човек иска съзнателно да си инсталира софтуер за споделяне на screenshot-и, то значи този човек е достатъчно “навътре с материала” и вероятно има вече инсталирана Java и може просто да полза ScreenShootMe.

 3. Гражданска отговорност says:

  Удобно приложение. Потребителите трябва да се справят вече с инсталиране на djava без проблем.

 4. learn how to draw and paint says:

  […]we like to honor many other internet sites on the web, even if they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]…

 5. san diego home care says:

  Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design .

Leave a Reply