Aug 10 2010

Какво става с нашенските телевизии

Category: Нонсенс,СоциалниLucho @ 22:58

От известно време насам взе да си проличава, че BTV и Pro.bg са станали собственост на едни и същи хора. Основание за това предположение е че почнаха да правят съвместни предавания, да си споделят репортажите в новините, даже да си рекламират програмата една на друга. След малко ровене в нета  се оказа, че това е вярно – BTV, BTV Comedy, BTV Cinema, Pro.bg и Ring.bg вече имат общ собственик – Central European Media Enterprises.

ТОВА Е ЛОШО!!!

Лошо е по две причини:

1. Pro.bg винаги е била несериозна и лигава телевизия от която лъха на простотия и Биг Брадърстване. Сутрешния им блок беше лигав, даваха шоуто на Азис, новинарките им до една имат еднакви прически (явно програмният директор е задължил всички да си изправят косите :-D), някакво бивше чалга величие сега прави нелепо следобедно копие на “Искрено и лично”… пълна скръб. Единственото хубаво е, че следобед дават Myth Busters.

2. В София се ловят 7 ефирни телевизии – БНТ1, BTV, Nova, BTV Comedy, TV7, Pro.bg, BBT. Сега 3 от тях са собственост на една компания. Незнам какво по-голямо свидетелство за монополизъм от това почти половината от ефирните телевизии да са на една компания.

Подобно побратимяване на Pro.bg и BTV вероятно не би било проблем за някоя бяла страна, но в бедната, кризисна България е. Проблем е защото от 2 независими телевизии предстои да се получи една. Ще си въртят и повтарят остарелите филми и сериали (Pro.bg дават вече Приятели – сериалът, който прослави BTV), ще правят едни и същи репортажи, продуцентите им ще са едни и същи лица и скоро ще престанат да бъдат две отделни телевизии.

Нереалистично е да се говори за свободни и независими медии, които мислят автономно, които имат качествена журналистика и предавания при положение, че нямат конкуренция. А нямат конкуренция, защото Комисията за Защита на Конкуренцията явно си мисли, че е редно близо 50% от телевизионните честоти да са в ръцете на едни и същи хора. Дайте направо да върнем Канал 1 и Ефир 2 и да не се занимаваме с глупости, а?!

В крайна сметка единственото, на което остана да се надявам е че BTV ще дръпне малко Pro.bg, а не че Pro.bg ще завлече BTV – би било жалко.

Tags: ,

2 Responses to “Какво става с нашенските телевизии”

  1. Владо says:

    Лъчо, ти гледаш телевизия?! И наричаш PRO.bg лигава и несериозна, предвид че BTV е (същата) лигня и глупост от горе до долу?!

    Моля те, започни новия си мироглед с възприятието, че медиите в България са ЗАВИСИМА власт, не независима. Те са пристрастни и порочни. Ще ти помогне, за да възприемеш по-лесно картинката, която всъщност се вижда, ако застанеш и я разгледаш малко по-отдалеч.

  2. Марин says:

    дам, Лъчо, и на мен ми направи впечатление същото нещо наскоро като си бях у нас (при истински телевизор и кабелна :D) определено bTV все повече започва да прилича на ProBG, което наистина не изглежда на добре. Преди 10 години когато се появи bTV определено беше голямо чудо и не изглеждаше като нищо до тогава, но наистина с времето и те все повече започнаха се комерсиализират, въпреки че качеството на предаванията им беше с векове над останалите, дори и преди продажбата пак бяха доста по добре от Nova и ProBG, където положението беше плачевно… Но явно кризата сериозно е ударилa R. Murdock (респ. News Corp.) след като продадоха най-успешните телевизии в Европейската част от компанията. Не знам какво ще направят с bTV тези чехи… но като гледам румънците (където имат 7 “pro-” телевизии :О) хич няма да е нещо хубаво… Да не говорим, че монопола се разраства с пълна сила не само в ТВ частта от медиите, но и при радиата: N-JOY, Z-Rock, Jazz FM и Meldoy отново са сoбственост на същите CME (Central European Media Enterprise).
    Едно е сигурно за добро или за лошо със сигурност ще намалее популярността на т.нар. “reality shows”, чиято основоположничка е именно Fox. Разбира се, едва ли скоро ще може да се видят някъде и хитови Fox продукции като: The O.C., Ally McBeal, 24, Malcolm in the Middle, Music Idol, Това го знае всяко хлапе и изключително нашумелия в щатите в монета Glee (8.7/10). Освен ако Nova не купят някое предаване от Fox, но те имат свойството да улучват винаги най-долнопробните (и сигурно най-евтините от Fox продукциите) като Островът на изкушението и Цената на истината (puke)

Leave a Reply