Oct 20 2010

Що е то биалета?

Category: НонсенсLucho @ 16:13

Този екзистенциален въпрос ме мъчеше вече няколко години – от както за първи път закарах колата да й прегледат окачването и естествено монтьора “намери” проблем в едната от двете “биалети”. Наскоро в един сервиз пак ми казаха, че са за смяна – този път и двете.  Смениха ги, а аз все още незнаех какво са тези мистични “биалети”. По автофорумите има разни обяснения, даже и снимки, които не вършат работа за човек, който предимно кара кола, а не изучава устройството й.

Ясно беше, че трябва да се докопам до дефиницията на този термин в Wikipedia, но как при положение, че превода на  “биалета” на английски не е “bialet” или сходен?! Както и да е след обстойно преглеждане и google-ване на различни чаркове от предното окачване на автомобила разбрах, че биалета на английски значи “sway bar drop link”/”anti roll bar drop link”.

Логичният въпрос е какво е антирол бар? Краткия отговор е: “лост, чиито краища са свързани с предното (задното) ляво и дясно окачване на колелата”. Ако тази система липсва и колата например завие наляво, дясната й страна се накланя надолу, а лявата нагоре – системата предотвратява точно това накланяне в някаква степен (не напълно) и за това се казва anti-roll.  Когато “anti-roll” системата е налична и колата например завие наляво,  “лостовата работа” (както казваше Кро), която се извършва от дясното колело притиска лявото колело също надолу. Тогава и двете колела са приблизително еднакво притиснати към земята и не се получава голямо накланяне на шасито. Така се печели по-добро управление на колата в завоите, като се предотвратява недозавиването (understeering).

Ето и нагледно:

Източник – http://www.ultraracing.com.my/template.asp?menuid=30

И сега къде се вписват биалетите в картинката?

Според схемата, която взех от http://www.ukcar.com/features/tech/suspension/antiroll.htm биалетите са “Anti-roll bar link arm” и свързват окачването с лоста на антирол бара. Самите биалети са много сходни с човешка става в краищата си – имат гъвкава връзка и предполагам, че точно тe се износват и са причината за посещения в сервиза (хубавите ни пътища помагат също доста).

11 Responses to “Що е то биалета?”

 1. Vulkanoff says:

  Ама ти наистина се чудиш за какво да пишеш 🙂 За тема ти предлагам ти да видиш google.com/ig и да обясниш как работи и какви са ти впечатленията от него.

 2. Lucho says:

  Не, не се чудя.

 3. сбор says:

  Vulkanoff, гледай си работата! Lucho много добре е направил като е обяснил всичко подробно, благодаря му.

 4. zdravko says:

  И аз съм много доволен от подробната информация. Благодаря на Лъчо 🙂

 5. Марин says:

  Страхотна статия с много хубави картинки. Мерси за информацията!

 6. Тодор Колев says:

  И за мен това беше интересно и полезно. И както винаги се намира някой който наистина няма работа, да се изцвъка баш където не му е мястото…

 7. Иван К says:

  Колега, благодаря ти ужасно много!

  10 минути търсене, стигнах до твоята статия и си отговорих на всички въпроси. Златен си. Всичко хубаво! 🙂

 8. Йордан says:

  Много полезна статия. Всичко поднесено много разбираемо.
  Благодаря!

 9. търсещ says:

  Браво! И аз бях пред тази дилема, но след прочитането на твоята синтезирана информация, вече знам какво да търся, симптоми на разваляне и не на последно място име на английски. Поздравления за труда

 10. Деян says:

  Колега, благодаря много за статията!
  И аз съм от каращите хора, които не знаят какво са различните части … а и като ми кажат биалетка и други подобни думи не мога и да намеря в интернет за какво аджеба се отнася на английски и да потърся алтернативни източници на части!

 11. Рихтер says:

  Vulkanoff, а ти наистина се чудиш с кого и за какво да се заяждаш.
  Търкай там картончетата смилионите и остави хората които за сагубили ценно време в полза на другите да не губят време с гадулки като теб…

Leave a Reply