Mar 14 2011

Берлин

Category: НеБългарияLucho @ 20:06


Да си призная очаквах да видя голям и лъскав град (все пак говорим за столицата на Германия), но вместо това видях мърсотия, турци и просяци. В общи линии с тези 3 думи може да се опише Берлин и статията може да приключи тук, но ще попиша още малко.

Берлин има сърцераздирателна история, която трябва да бъде разказвана в съпровод от тъжносвирещ цигулар, но миналото си е минало и няма голямо значение в настоящето. Та, ако се абстрахираме от това в момента Берлин има 3.4 млн. души население, 1млн. от които турци и повече от 14% безработица. Или казано още по-накратко съмнителните мургави типове преобладават по улицата, а в метрото е пълно с бездомници. Мърсотията по улиците на някои места задминава тази в София и средностатистическия софиянец вероятно би се чувствал като удома си.

През петте дена престой в града имах възможност да разгледам предимно централаните части, които някога са били под контрола на американците и англичаните (западен Берлин) и попринцип трябва да са “по-лъскави” от съветската част. Е, не са много лъскави. Сградите в центъра приличат на сградите в центъра на София – стари кооперации на няколко етажа, но за разлика от софийските – тези са с боядисана фасада. Това което бие на очи (освен бездомниците и мърсотията) са рояците от хипстери и изобилието от графити по стените на сградите. Това определено липсва в Щутгарт и според някои прави града “уникален” и “арт”, а според мен го прави грозен.

От разговорите ми с берлинчани разбрах, че Берлин е град за артисти и за да го харесаш трябва да си с артистична душа. Трябва да обичаш да слушаш улични музиканти в метрото, трбява да не ти прави впечатление как някой турчин си хвърля фаса на спирката на метрото преди да влезе във вагона, трябва да си падаш по ъндърграунд места и култура, унд зовайта унд зофорт. Може би това е и причината аз да не го харесвам. Просто не се вписва в представата ми за Германия.

Няма да ви отегчавам с приказки за забележителности и т.н. – има ги в изобилие в Берлин и си заслужават да се видят, но определено не си заслужава да имате престой по-дълъг от 3 дни в този град.

Tags: ,

2 Responses to “Берлин”

  1. Marin says:

    хаха, лъчо каква е тая циганска сватба дето се чува на заден фон на първото клипче :Д:Д или по-скоро Горан Брегович – Live 😛
    Е, тва е, чалгията ще завладее света аз ви казвам 😀

  2. Lucho says:

    Улични музиканти… и тези са доста добри, трябва да чуеш в метрото какво става…

Leave a Reply