20 окт 2010

Що е то биалета?

Категория: НонсенсLucho @ 16:13

Този екзистенциален въпрос ме мъчеше вече няколко години – от както за първи път закарах колата да й прегледат окачването и естествено монтьора „намери“ проблем в едната от двете „биалети“. Наскоро в един сервиз пак ми казаха, че са за смяна – този път и двете.  Смениха ги, а аз все още незнаех какво са тези мистични „биалети“. По автофорумите има разни обяснения, даже и снимки, които не вършат работа за човек, който предимно кара кола, а не изучава устройството й.

Ясно беше, че трябва да се докопам до дефиницията на този термин в Wikipedia, но как при положение, че превода на  „биалета“ на английски не е „bialet“ или сходен?! Както и да е след обстойно преглеждане и google-ване на различни чаркове от предното окачване на автомобила разбрах, че биалета на английски значи „sway bar drop link“/“anti roll bar drop link“.

Логичният въпрос е какво е антирол бар? Краткия отговор е: „лост, чиито краища са свързани с предното (задното) ляво и дясно окачване на колелата“. Ако тази система липсва и колата например завие наляво, дясната й страна се накланя надолу, а лявата нагоре – системата предотвратява точно това накланяне в някаква степен (не напълно) и за това се казва anti-roll.  Когато „anti-roll“ системата е налична и колата например завие наляво,  „лостовата работа“ (както казваше Кро), която се извършва от дясното колело притиска лявото колело също надолу. Тогава и двете колела са приблизително еднакво притиснати към земята и не се получава голямо накланяне на шасито. Така се печели по-добро управление на колата в завоите, като се предотвратява недозавиването (understeering).

Ето и нагледно:

Източник – http://www.ultraracing.com.my/template.asp?menuid=30

И сега къде се вписват биалетите в картинката?

Според схемата, която взех от http://www.ukcar.com/features/tech/suspension/antiroll.htm биалетите са „Anti-roll bar link arm“ и свързват окачването с лоста на антирол бара. Самите биалети са много сходни с човешка става в краищата си – имат гъвкава връзка и предполагам, че точно тe се износват и са причината за посещения в сервиза (хубавите ни пътища помагат също доста).