Oct 20 2010

Що е то биалета?

Category: НонсенсLucho @ 16:13

Този екзистенциален въпрос ме мъчеше вече няколко години – от както за първи път закарах колата да й прегледат окачването и естествено монтьора “намери” проблем в едната от двете “биалети”. Наскоро в един сервиз пак ми казаха, че са за смяна – този път и двете.  Смениха ги, а аз все още незнаех какво са тези мистични “биалети”. По автофорумите има разни обяснения, даже и снимки, които не вършат работа за човек, който предимно кара кола, а не изучава устройството й.

Ясно беше, че трябва да се докопам до дефиницията на този термин в Wikipedia, но как при положение, че превода на  “биалета” на английски не е “bialet” или сходен?! Както и да е след обстойно преглеждане и google-ване на различни чаркове от предното окачване на автомобила разбрах, че биалета на английски значи “sway bar drop link”/”anti roll bar drop link”.

Логичният въпрос е какво е антирол бар? Краткия отговор е: “лост, чиито краища са свързани с предното (задното) ляво и дясно окачване на колелата”. Ако тази система липсва и колата например завие наляво, дясната й страна се накланя надолу, а лявата нагоре – системата предотвратява точно това накланяне в някаква степен (не напълно) и за това се казва anti-roll.  Когато “anti-roll” системата е налична и колата например завие наляво,  “лостовата работа” (както казваше Кро), която се извършва от дясното колело притиска лявото колело също надолу. Тогава и двете колела са приблизително еднакво притиснати към земята и не се получава голямо накланяне на шасито. Така се печели по-добро управление на колата в завоите, като се предотвратява недозавиването (understeering).

Ето и нагледно:

Източник – http://www.ultraracing.com.my/template.asp?menuid=30

И сега къде се вписват биалетите в картинката?

Според схемата, която взех от http://www.ukcar.com/features/tech/suspension/antiroll.htm биалетите са “Anti-roll bar link arm” и свързват окачването с лоста на антирол бара. Самите биалети са много сходни с човешка става в краищата си – имат гъвкава връзка и предполагам, че точно тe се износват и са причината за посещения в сервиза (хубавите ни пътища помагат също доста).

21 Responses to “Що е то биалета?”

  1. Vulkanoff says:

    Ама ти наистина се чудиш за какво да пишеш 🙂 За тема ти предлагам ти да видиш google.com/ig и да обясниш как работи и какви са ти впечатленията от него.

  2. Lucho says:

    Не, не се чудя.

  3. сбор says:

    Vulkanoff, гледай си работата! Lucho много добре е направил като е обяснил всичко подробно, благодаря му.

  4. zdravko says:

    И аз съм много доволен от подробната информация. Благодаря на Лъчо 🙂

  5. Марин says:

    Страхотна статия с много хубави картинки. Мерси за информацията!

  6. Тодор Колев says:

    И за мен това беше интересно и полезно. И както винаги се намира някой който наистина няма работа, да се изцвъка баш където не му е мястото…

  7. Иван К says:

    Колега, благодаря ти ужасно много!

    10 минути търсене, стигнах до твоята статия и си отговорих на всички въпроси. Златен си. Всичко хубаво! 🙂

  8. Йордан says:

    Много полезна статия. Всичко поднесено много разбираемо.
    Благодаря!

  9. търсещ says:

    Браво! И аз бях пред тази дилема, но след прочитането на твоята синтезирана информация, вече знам какво да търся, симптоми на разваляне и не на последно място име на английски. Поздравления за труда

  10. Деян says:

    Колега, благодаря много за статията!
    И аз съм от каращите хора, които не знаят какво са различните части … а и като ми кажат биалетка и други подобни думи не мога и да намеря в интернет за какво аджеба се отнася на английски и да потърся алтернативни източници на части!

  11. Рихтер says:

    Vulkanoff, а ти наистина се чудиш с кого и за какво да се заяждаш.
    Търкай там картончетата смилионите и остави хората които за сагубили ценно време в полза на другите да не губят време с гадулки като теб…

  12. Anna says:

    Полезна публикация, благодаря!

  13. Мирослав says:

    Благодаря ви 🙂

  14. Весела says:

    Наскоро карах колата при монтьор заради това въпросното тропане/пукане. Изреди ми човекът какво не е наред (очакваше се да му звънна, за да се разберем за кой ден да се видим, да я поправи и съответно да може да си набави частите). Но стана тя каквато стана, аз нали не знам що е това нещо “биалетки”, съвсем в реда на нещата си беше да забравя 😀
    Така че, много благодаря за обяснението от името на всички неразбиращи!!!

  15. Евгени says:

    Хубаво е някой да обяснява с нормални, човешки думи! Благодаря!

  16. Стоян says:

    Благодаря!

  17. Красимир says:

    Благодаря! Можеш да кажеш и горе долу колко струва това за твоята кола (година на производство на колата, марка, година на цента)

  18. Горги says:

    Благодаря за статията, беше мн полезна

  19. Никола says:

    Страхотна статия, гиф-четата и снимките са незаменими! Естествено и аз се затърсих след смяна при майстор, и аз ударих греда с превода на думата. Интересно какъв е произхода на думата, мислих че е от руски или френски, но wikipedia статиите не се споменава такава дума.

  20. Ivaylo says:

    Евала, перфектно ми отговори на този мистичен въпрос и примерите са много лесни за разбиране, мерси, че си отделил време да го направиш това, жив и здрав!

  21. Екатерина Рангелова says:

    Браво!Много често “грамотните ” монтьори в БГ сервизите , заради биалетки, ти сменят цялата предница или задница….
    Инж. Рангелова

Leave a Reply