Dec 08 2010

Firefox 4 идва без WebSockets

Category: Firefox,HTML5,Mozilla,WebLucho @ 14:49

За съжаление най-якият фичър на HTML5 – WebSockets ще бъде изключен по подразбиране от Firefox 4. Причините са евентуални пробиви на сигурността в проксита и всичко, което е между браузъра и крайния сървър.

Тестове показват, че е напълно възможно да се създаде proxy cache poisoning (да се вкара вреден код в кеша на проксито), защото прокситат не разбират от Upgrade handshake-а, който WebSockets ползва. Това дефакто е проблем на прокситата, а не на протокола на WebSocket-ите, но за жалост не е възможно да се оправят всички прокси сървъри по света :-), за това се налага да се префасонира протокола на сокетите :-(. Препоръката за сега е да се промени стандарта и да се полза CONNECT handshake-a вместо Upgrade handshake, тъй като прокситата го интерпретират правилно.

Най-вероятно няма да видим WebSocket-и във Firefox скоро, поне докато проблемът не бъде разрешен и стандартът не дефинира нов метод за handshake.

Повече подробности може да прочетете на http://www.0xdeadbeef.com/weblog/2010/12/disabling-websockets-for-firefox-4/ и http://www.ietf.org/mail-archive/web/hybi/current/msg04744.html

Update: Opera спира поддръжката на WebSockets също – http://annevankesteren.nl/2010/12/websocket-protocol-vulnerability

Tags: , , ,

Leave a Reply